1 mayıs açıklamalar adana alibeyköy almanya altınşehir amed amerika anadolu anadolu alevi hareketi anadolu federasyonu anadolu kültür merkezi ankara antakya antalya antep anti-emperyalist cephe armutlu armutlu haber ataşehir avcılar avrupa avusturya bağcılar bahçelievler bakırköy basın emekçileri meclisi bayrampaşa belçika belgesel beşiktaş beykoz boğaziçi bulgaristan bursa cephe milisleri çağlayan çanakkale çayan çayan mahallesi çekmece çerkezköy dağevleri denizli dersim dev-genç devrimci alevi hareketi devrimci işçi hareketi dhkc dhkc gerilla direnişler diyarbakır doğançay duyurular dünya düzce elazığ emekli meclisi esenyurt eskişehir festival filistin filmler FOSEM Fransa galatasaray gazi Gebze gençlik gerilla giresun gözaltı grup yorum gülsuyu gülsuyu gülensu gündoğdu hacı ahmet Hacıahmet hacıhüsrev halk bahçesi halk cephesi halk meclisi halkın hukuk bürosu halkın mühendis mimarları hasan ferit gedik hasköy hatay hindistan hollanda Isparta idil halk tiyatrosu idil kültür merkezi ikitelli ingiltere İngiltere istanbul isveç isviçre İsviçre işçi meclisi italya izmir kadıköy kampanyalar kamu emekçileri cephesi karadeniz kartal kazova kazova bülten kınık kıraç kocaeli kore kurslar kuruçeşme küba küçükçekmece kültür sanat kütahya lubnan malatya maltepe Maraş mardin Mektuplarımızla Tecriti Kıralım mersin muğla Muharrem Karataş munzur nurtepe okmeydanı ortaköy ömürtepe örnektepe piknik Polonya radyo röportajlar sakarya samsun sanat meclisi sarıgazi sesli okuma Sevgi Erdoğan Vefa Evi siirt silivri silvan sinop spor suriye sümerler şiir şiirler şişli taksim tavır dergisi TAYAD tekirdağ tiyatro Tokat trabzon tuzla türkiye UTMP videolar wan yalova yenibosna yeşilkent yunanistan yürüyüş dergisi Zürich

Anti Emperyalist Cephe TV Mücadele Tarihi Programının Yeni Bölümü Yayında

Anti-Emperyalist Cephe TV'nin "Mücadelede Tarih" programı yayında. Bugün Londra'daki Victoria ve Albert Müzesi'ndeyiz ve burada anti-emperyalist örgüt OSPAAAL'ın posterlerinden oluşan bir sergi var. OSPAAAL, "Asya, Afrika ve Latin Amerika Halklarıyla Dayanışma Örgütü "nün İspanyolca baş harflerinden oluşuyor.

OPAAAL 1966 yılında kurulmuştur. Pek çok kişinin girişimiydi ama özellikle Küba hükümeti tarafından desteklendi. OSPAAAL'ın 1966'da Tricontinental konferansı olarak adlandırılan ilk toplantısında Venezuelalı bir delege, "Ernesto Che Guevara'nın kahramanca yolunu takip ettiklerini söyledi.

Bu afiş 8 Ekim Kahraman Gerilla Günü anısına hazırlanmıştır. OSPAAAL kurulduktan kısa bir süre sonra Che Guevara Bolivya'da şehit edildi. Bu afiş onun anısına hazırlanmıştır.

OSPAAAL Filistin davasını da desteklemiştir ve o gün Filistin halkıyla dayanışma günüdür.

Bu, Küba'ya karşı uygulanan ekonomik ablukayı kınayan bir afiş. Bu poster 1991 ya da o yıllardan kalma.

OSPAAAL ayrıca Vietnam ve Endonezya mücadelesiyle de dayanışma göstermiştir. Bu Laos halkıyla dayanışma günü için bir afiş, 1970 yılından kalma.

Bu Angola ile dayanışma günü, bu poster 1972'de yayınlandı. Kısa bir süre sonra Küba birlikleri Angola'yı emperyalist düşmanlarına karşı desteklemeye gitti.

OSPAAAL kurulduğu dönemde ne kadar önemliydi? Gerçekten güçlü müydü?

Evet, önemliydi. Amerikan (ABD) destekli Amerikan Devletleri Örgütü onu ciddi bir tehdit olarak tanımlıyordu, Komünist bir tehdit olarak görülüyordu.

Peki OSPAAAL'den sonra başka örnekler var mıydı, çünkü sanırım 2019'da derginin yayınını durdurdular, ondan sonra OSPAAAL'in başka örnekleri var mıydı?

Öyle görünmüyor. OSPAAAL aslında Küba Komünist Partisi tarafından Haziran 2019'da sonlandırıldı. Emperyalizmin ya da sömürgeciliğin dünyadan yok olduğu söylenemez ama 2019'da Küba'daki Komünistler tarafından alınan karar buydu.

 

OSPAAAL'ın dergisinde Latin Amerika, Asya ve diğer ülkelerdeki, Orta Doğu'daki halklarla dayanışma için bunun gibi pek çok poster yayınladığını görüyoruz.

Bu poster Guatemala ile dayanışma için, 1970 yılında yayınlanmış. OSPAAAL, Tricontinental adında bir dergi çıkarırdı ve bu posterlerin örnekleri genellikle dergide yer alır ve abonelere postalanırdı, posterler dahil edilirdi.

Bu poster Kongo Ulusal Bankası'nın anısına hazırlanmıştır.

Askeri diktatör Mobutu Sese Seko'nun resmiyle başlıyor.

Evet. Bu da fotoğraf çekildikten kısa bir süre sonra öldürülen Patrice Lumumba'nın fotoğrafı.

Bu fotoğraf, Gine-Bissau ve Cape Verde'de Portekiz sömürgeciliğine karşı verilen halk mücadelesini anıyor.

Bu elbette 1968'de Küba ile dayanışma gününü işaret ediyor.

Afro-Amerikan halkıyla dayanışma günü. Elbette OSPAAAL ırkçılık karşıtıydı.

Bir diğeri de Afro-Amerikan halkıyla dayanışma günü. Bu da Kara Panterler'in resimlerini içeriyor.

Zimbabwe ile dayanışma haftası, 1968, o zamanlar hala beyaz sömürgeci rejime karşı savaşıyordu.

Ve son olarak Saigon. Vietnam ile uluslararası dayanışma haftası, 13-19 Mart, bu 1970'te yayınlandı.

Bu ilginç - Zimbabve. Bugünlerde Zimbabve'deki mücadeleden pek kimsenin haberi yok. Uzun, çok uzun bir süredir emperyalistler tarafından hep diktatörlük olarak görüldü. Zimbabve'nin mücadelesi hakkında söyleyecek bir şeyiniz var mı?

Zimbabve, tıpkı Güney Afrika gibi temelde ırkçı bir azınlık beyaz rejimi altındaydı, Güney Afrika'daki apartheid sona ermeden on yıldan fazla bir süre önce kısmen müzakere yoluyla sona erdirildi. Beyaz emperyalistlerin ve sağın birçoğu bu durumdan rahatsız oldu ve Zimbabwe'yi şeytanlaştırmak, Zimbabwe'yi ve Zimbabwe halkını kendi kendilerini yönetmekten aciz göstermek onların çıkarına oldu. Ancak bu onların kendi ırkçı sömürgeciliklerini temsil etmektedir. Gerçekte o dönemde Rodezya olarak adlandırılan az çok apartheid rejimi devam edemezdi ve Margaret Thatcher gibi sağcılar bile bunun farkındaydı.

Bu sergi gerçekten de tüm dünyada emperyalizme karşı mücadelenin önemini göstermektedir.

Evet, öyle.

OSPAAL da vardı ve sanat eserleri, tasarımları ve çok güçlü posterleri ile büyük bir dayanışma gösterdi. Emperyalizme karşı tekrar böyle bir şey yapmak için neye ihtiyacımız var?

İradeye ihtiyacımız var, emperyalizmin ne olduğunu tereddüt etmeden görecek ve ona karşı mücadele etmeye devam edecek anti-emperyalist hükümetlere ve devletlere ihtiyacımız var.

 

OSPAAAL'in emperyalistler tarafından yeterince ciddiye alındığını ve en az iki önde gelen isminin öldürüldüğünü de eklemek gerekir.

Mehdi Ben Barka önemli bir kurucuydu, Faslı bir solcu olan Mehdi Ben Barka. Ancak 1965 yılında Fransa'da, Paris'te OSPAAAL'in kuruluşunu hazırlarken öldürüldü ve daha sonra bir diğer önemli kurucu Henri Curiel de 1978 yılında Paris'te öldürüldü. Fransız aşırı sağı, iki ayrı örgüt, Curiel'in öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi ancak bunun Fransız hükümeti ya da Fas hükümeti ya da bunların bir kombinasyonu, hatta Amerikan CIA'i tarafından yapılmış olması oldukça muhtemeldi. Dolayısıyla OSPAAAL ciddi bir tehditti ve onu yok etmek için terörizm bile kullanıldı.

Ancak Anti-Emperyalist Cephe olarak OSPAAAL gibi örgütlerin mücadele mirasını sürdürdüğümüzü söyleyebiliriz ve bugün bunu anmamız, derslerini çıkarmamız ve mücadeleyi ileriye taşımamız önemlidir.

Anti-Emperyalist Cephe TV'nin "Mücadelede Tarih" programı Londra'daki Victoria ve Albert Müzesi'nden yayınlanıyor.

[blogger]

Author Name

Halkın Sesi TV

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.