1 mayıs açıklamalar adana alibeyköy almanya altınşehir amed amerika anadolu anadolu alevi hareketi anadolu federasyonu anadolu kültür merkezi ankara antakya antalya antep anti-emperyalist cephe armutlu armutlu haber ataşehir avcılar avrupa avusturya bağcılar bahçelievler bakırköy basın emekçileri meclisi bayrampaşa belçika belgesel beşiktaş beykoz boğaziçi bulgaristan bursa cephe milisleri çağlayan çanakkale çayan çayan mahallesi çekmece çerkezköy dağevleri denizli dersim dev-genç devrimci alevi hareketi devrimci işçi hareketi dhkc dhkc gerilla direnişler diyarbakır doğançay duyurular dünya düzce elazığ emekli meclisi esenyurt eskişehir festival filistin filmler FOSEM Fransa galatasaray gazi Gebze gençlik gerilla giresun gözaltı grup yorum gülsuyu gülsuyu gülensu gündoğdu hacı ahmet Hacıahmet hacıhüsrev halk bahçesi halk cephesi halk meclisi halkın hukuk bürosu halkın mühendis mimarları hasan ferit gedik hasköy hatay hindistan hollanda Isparta idil halk tiyatrosu idil kültür merkezi ikitelli ingiltere İngiltere istanbul isveç isviçre İsviçre işçi meclisi italya izmir kadıköy kampanyalar kamu emekçileri cephesi karadeniz kartal kazova kazova bülten kınık kıraç kocaeli kore kurslar kuruçeşme küba küçükçekmece kültür sanat kütahya lubnan malatya maltepe Maraş mardin Mektuplarımızla Tecriti Kıralım mersin muğla Muharrem Karataş munzur nurtepe okmeydanı ortaköy ömürtepe örnektepe piknik Polonya radyo röportajlar sakarya samsun sanat meclisi sarıgazi sesli okuma Sevgi Erdoğan Vefa Evi siirt silivri silvan sinop spor suriye sümerler şiir şiirler şişli taksim tavır dergisi TAYAD tekirdağ tiyatro Tokat trabzon tuzla türkiye UTMP videolar wan yalova yenibosna yeşilkent yunanistan yürüyüş dergisi Zürich

İdeolojilerin Savaşı Programında Emperyalizmin Ortadoğu'da Çöken Projeleri Anlatıldı

İdeolojilerin Savaşı’nda 18 Nisan Perşembe günü yayınlanan, emperyalistler ve işbirlikçilerinin halkların direnişi karşısında çöken projelerini, askeri ve siyasi gelişmelerle birlikte Ortadoğu’dan canlı bağlantı ile aktarıldığı bölümün kaydını paylaşıyoruz.

https://halkinsesiradyo.net/index.php/2024/04/19/emperyalizmin-kiskacinda-ortadogu/

Emperyalizmin Kıskacında Ortadoğu

Ortadoğu geçmişten beri dünyanın en gerilimli bölgelerinden biri oldu. Bugün de, “bölgesel yeniden yapılanma” süreci ile uluslararası politika gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. Gerek bölgesel dinamiklerin zenginlik ve karmaşıklığı, gerekse sürece dışarıdan müdahil olmaya çalışan öznelerin çokluğu, Ortadoğu’ya ilişkin analizin çok boyutlu olmasını gerektiriyor.

Ortadoğu’yu dünyanın sürekli kaynayan kazanı haline getiren, kuşkusuz, bölgeye dönük emperyalist çıkar çatışması. Sosyalizmin kapitalizmi devrimci bir alternatif olarak tehdit ettiği dönemde, emperyalistlerin orada ne aradığı sorusunun yanıtı açık bir biçimde veriliyordu: “Sovyet tehlikesi” ne karşı bölge ülke ve halklarının yanında olmak! Böylesi bir tehdidin somut biçimler alamadığı günümüz koşullarında ise dünya barışına ne pahasına olursa olsun katkıda bulunma ve barışı tehdit eden tüm unsurların temizlenmesi gibi öğelerle pazarlanan bir misyon belirgin hale geliyor. Kredili, haraçlı, toplu, tüfekli vs. her tür müdahale bölgede barışın kalıcı olarak sağlanmasına yönelik kararlılığın ifadesi olarak yutturulmaya çalışıyor.

ABD, bölgedeki eski Fransız etkinliğini tümüyle, İngilizlerinkini ise büyük oranda devşirmiş durumda. Ne Fransa’nın ne de İngiltere’nin bu devşirmeye direnecek siyasal ve ekonomik gücü yok ve silah pazarından aldıkları payla yetinmek durumundalar. Almanya ve Japonya ise tarihten gelen ilişkilerinin zayıflığı veya kesintilerle malul olması nedeniyle süreci dışardan, ama dikkatle izlemekte ve müdahil olabilecekleri koşulları kollamaktadır. Rusya, bölgede eski Sovyet etkinliğinin üzerine oturamamıştır. Bu ülkenin Ortadoğu’da hatırı sayılır bir güç olabilmesi için epeyce uğraşması gerekecek.

Radikal dinci akımların güçlenmesi, emperyalistlerin bölgeyi tümüyle kontrol altında tutmasını zorlaştırırken, bölgede sınıf çelişkilerinin üzerinin iyice örtülmesine yardımcı olmuştur. Bu nedenle, başta ABD olmak üzere emperyalistlerin bu akımlara karşı tam boy tavır almaları düşünülmemelidir.

[blogger]

Author Name

Halkın Sesi TV

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.