1 mayıs açıklamalar adana alibeyköy almanya altınşehir amed amerika anadolu anadolu alevi hareketi anadolu federasyonu anadolu kültür merkezi ankara antakya antalya antep anti-emperyalist cephe armutlu armutlu haber ataşehir avcılar avrupa avusturya bağcılar bahçelievler bakırköy basın emekçileri meclisi bayrampaşa belçika belgesel beşiktaş beykoz boğaziçi bulgaristan bursa cephe milisleri çağlayan çanakkale çayan çayan mahallesi çekmece çerkezköy dağevleri denizli dersim dev-genç devrimci alevi hareketi devrimci işçi hareketi dhkc dhkc gerilla direnişler diyarbakır doğançay duyurular dünya düzce elazığ emekli meclisi esenyurt eskişehir festival filistin filmler FOSEM Fransa galatasaray gazi Gebze gençlik gerilla giresun gözaltı grup yorum gülsuyu gülsuyu gülensu gündoğdu hacı ahmet Hacıahmet hacıhüsrev halk bahçesi halk cephesi halk meclisi halkın hukuk bürosu halkın mühendis mimarları hasan ferit gedik hasköy hatay hindistan hollanda Isparta idil halk tiyatrosu idil kültür merkezi ikitelli ingiltere İngiltere istanbul isveç isviçre İsviçre işçi meclisi italya izmir kadıköy kampanyalar kamu emekçileri cephesi karadeniz kartal kazova kazova bülten kınık kıraç kocaeli kore kurslar kuruçeşme küba küçükçekmece kültür sanat kütahya lubnan malatya maltepe Maraş mardin Mektuplarımızla Tecriti Kıralım mersin muğla Muharrem Karataş munzur nurtepe okmeydanı ortaköy ömürtepe örnektepe piknik Polonya radyo röportajlar sakarya samsun sanat meclisi sarıgazi sesli okuma Sevgi Erdoğan Vefa Evi siirt silivri silvan sinop spor suriye sümerler şiir şiirler şişli taksim tavır dergisi TAYAD tekirdağ tiyatro Tokat trabzon tuzla türkiye UTMP videolar wan yalova yenibosna yeşilkent yunanistan yürüyüş dergisi Zürich

Uluslararası Süryani Meclisi: Süryanilerin Akitu/ Kha B’nison Bayramı Kutlu Olsun

Yazılı bir açıklama yapan Uluslararası Süryani Meclisi (ICS), Mezopotamya uygarlığı ve insanlığın en eski bayramlarından olan 1 Nisan Akitu Bahar Bayramı’nın 6772’nci yıl dönümünün yeniden diriliş ve özgürlük umutlarıyla halklara kutladı.

Anadolu ve Mezopotamya’nın kadim halkları binlerce yıl öncesinden sahip oldukları değerleri bugünlere taşımak için bedel ödediler. Çünkü birçok farklı etnik, dini ve kültürel grubun bir arada yaşadığı tarihi coğrafyalar, özünden koparılarak tekleştirilmeye çalışıldı. Bunun sonucunda birçok medeniyet, kültür, inanç vb. değerler yok edildi, geriletildi.

Öyle ki farklılıklar noktasında gayet zengin olan Anadolu ve Mezopotamya’nın birçok yerli kadim halkları adeta yok edildi. Bugün bu topraklarda Rumlar, Ermeniler, Süryaniler yok diyebileceğimiz kadar azlar. Bunun yanında Alevi, Kürt, Zaza, Ezidiler, Laz, Çerkes vb. kültür grupları da yoğun bir saldırıya uğradı ve uğramaya devam ediyor.

Binlerce yıldır aralıksız bir şekilde kutlanan Süryani halkının yeni yılı, baharın gelişi, bereketi ve dirilişi sembolize eden Akitu Bayramı'nın bu yıl 6772’ncisi kutlanıyor. Dünyanın en eski bayramı olan 1 Nisan Akitu Bayramı, Akad, Babil, Asur, Aram ve Kalde dönemlerinde görkemli etkinliklerle kutlanmaktaydı. Akitu bayramı, doğanın canlanışı, bereketi, yeni yaşamı ve dirilişi sembolize ediyor.

Eski Süryani-mitolojisinde Akitu: “Kötülük Tanrıları, güzel olan her şeye saldırıyor ve yok ediyorlardı. Yaşam bir cehennemi andıracak hale gelmişti. Sonra Tanrı Akitu, kötülük tanrıları ile savaştı ve onlara karşı zafer kazandı.

Akitu, zafer sonrası insanlara, hayvanlara ve bitkilere yaşamaları için dünyayı yeniden yaratarak armağan etti” şeklinde anlatılıyor.

Bu sebeple olsa gerek ki Süryaniler, Akitu’yu sevgi, barış ve kardeşlik duygusuyla kutlarlar.

Mezopotamya’nın birçok uygarlığı ve kültürel eserleri gibi, 1 Nisan Bayramı’da saldırıya uğramış, ihtişamını önemli oranda kaybetmiştir. Bölge halkları için oluşturduğu heyecan, coşku ve sevgi kaynağını yittirmiş, egemen güçlerin baskılarıyla içeriği, sanatsal ve toplumsal zenginliği de özünden boşaltılmıştır.

Mezopotamya Süryani halkının baskı altına alınması, katliamlara ve soykırımlara uğraması sonucu bu bayram ihtişamını kaybetse de günümüze kadar kutlanmaya devam etti.

Ortadoğu’daki gelişmeler statükoyu parçalarken inkarcı yönetimleri de zayıflatmıştır. Böylece ezilen halkların dinamikleri tekrar ortaya çıkmakta ve özgürlük arayışları ulusal direnişlere dönüşmüştür.

1 Nisan Akitu bayramının ruhuna sahip çıkmak onurlu bir yaşamın yeniden diriliş iradesini ortaya koymak anlamına gelmektedir. 1 Nisan Akitu bayramı Akad-Babil-Asur-Aram-Kalde tarihinin ortak değeridir.

İlkbaharın, bereketin, yeni yılın müjdecisidir. Günümüzde 1 Nisan Akitu bayramı, ulusal birliği, direnişi ve yeni çağdaş nitelikleri de kapsamına almıştır. 1 Nisan’ın mitolojik efsanesi Dicle, Fırat ve Habur nehirleri kıyısında medeni yaşamın ve çağdaş ulusal kurtuluş destanının tarihi olmuştur.

Ziguratları bit Akitu’yu (yeni yıl evi) tüm kutsal mekanları yeni yaşam umuduyla dualarla, seremonilerle dolduran toplumun her kesiminin isteği, felaketiz huzurlu bir gelecekti.

21. Asırda Süryani-Asuri-Arami-Keldani halkının mitolojiden semavi Hıristiyanlar dinine geçiş sürecinde de barışçıl ve onurlu bir yaşam beklentisi devam etmektedir. Bayramlarını özgürce kutlamak ve anavatanında bir statü sahibi olmak en doğal hakkıdır.

Ülkemizde güvenlik gerekçesiyle kutlanması yasaklanan bu bayram ancak 2005 yılında Midyat’ta içeriği boşaltılarak devlet nezdinde “Süryani Bahar Bayramı” adı altında kutlanmıştı.

Azalmış nüfuslarına rağmen Türkiye, Irak, Suriye ve İran’da halen varlığını sürdüren Süryaniler 1 Nisan Akitu bayramını yasaklara rağmen her yıl coşkuyla kutlamaya devam etmektedirler.

Uluslararası Süryani Meclisi (ICS) öncülüğünde verdiğimiz mücadeleyle tarihimize, kültürümüze, halkımızın ve anayurdumuzun birliğine sahip çıkmayı esas almaktayız.

1 Nisan Akitu Yeni Yıl Bayramı da Mezopotamya coğrafyası ve onun medeniyetleri gibi, halkımızın bütün kesimlerinin ortak bir değeridir.

1 Nisan Akitu Bayramı tabiatın yeniden yeşermesini ve kendini rengarenk süslemesinin sembolüdür. Hristiyanlığın doğuşu da insan ruhunun kendini kötülüklerden arındırmayı temsil etmektedir.

Günümüzde tabiatın diriliş bayramı olan 1 Nisan ruhunu, Mesih'in yeni yaşam felsefesinin prensipleriyle bütünleştirerek, ulusal birliğin temel kaynakları haline getirmeliyiz. Çünkü 1 Nisan halkımızın her ferdinin ulusal birlik ve özgürlük bayramıdır.

Baharın gelişini ulusal özgürlük direnişini ortak duygularla ve büyük bir mücadele ruhuyla kutlamayı bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için bir görev olarak bilmeliyiz. Bu temelde Süryani-Asuri-Arami-Keldani halkının ve Ortadoğu halklarının 1 Nisan Akitu bayramını kutluyoruz.

ܚܕ ܢܝܣܢ ܫܢ̱ܬܐ ܒܪܝܟܬܐ ܕܐܟܝܬܘ!

Süryani (Arami, Asuri, Keldani) halkının Akitu Yeni Yılı kutlu olsun!

Yaşasın Halkların Kardeşliği!

-Uluslararası Süryani Meclisi





[blogger]

Author Name

Halkın Sesi TV

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.